top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Burn out, kuviteltua vai ihan tosiasia?

Ylirasitus, burn out, ylikuormitus, liika väsymys, loppuunpalaminen…

Monta termiä, mutta usein sama tarkoitus.

Burn out on tätä päivää, ikävä kyllä. En tarkoita sitä pessimistisellä tavalla, vaan olen realisti. Se on niin paljon yleisempää, kuin tunnustamme tai sanomme ääneen. 5 hengen kaveriporukastasi jopa 3 kärsii jonkin asteisesta ylikuormitustilasta.

Syy?

Suorituskeskeinen yhteiskuntamme, teknologian hallitsema työyhteisö, vähenevät sosiaaliset kanssakäymiset, jatkuva massatuotannon ja tehokkuuden lisääminen, aidon ihmisläheisen kohtaamisen väheneminen, liian vastuun kerääminen/karttuminen jne. Kärkkäästi yksinkertaistettuna, pitää olla paras kaikessa ja minkäänlaisia epäonnistumisia ei hyväksytä.

Tunnistaminen?

Jopa tärkeämpää kuin itse hoito, on ylikuormitustilan huomaaminen ja hyväksyminen. Vasta kun voit rehellisesti sanoa ääneen olevasi ylirasittunut voi toipuminen alkaa. Niin kauan kun kiellät ja vähättelet uupumistasi tilanne vain pahenee. Itsekkin siis tein niin vuosia, että ei se mitenkään hävettävää ole huomata sitä, että puree hammasta ja toistelee ”kyllä minä jaksan” - lauseita pään sisällä. Tietyissä tilanteissa tuo onkin hyvä asenne, mutta jos siitä tulee päivittäinen rutiini, olet enemmän kuin väsynyt tai nuukahtanut.

Joten HYVÄKSY SE! Sinulla on oikeus kokea olevasi ylirasittunut, se on meille monelle arkipäivää! Pomot hengittää niskaan, arki heittää kärrynpyöriä kiireisyydellään ja treenatakkin pitäisi täysiä, että sopii median kauneusihanne muottiin. Eihän tosta yhtälöstä helposti seuraa mitään mutta kuin burn outtia.

Oireet?

Niitä voivat olla mm. nämä:

 • Jatkuva väsymys

 • Mielialan lasku

 • Omiin oloihinsa vetäytyminen

 • Voimattomuus, vaikka haluaisi tehdä asioita

 • Päänsärky/migreeni

 • Kuukautisten epäsäännöllisyys

 • Oudot lihaskivut

 • Tukkoisuus tai kurkkukipu

 • Ärtyneisyys

 • Hermostuneisuus

 • Univaikeudet ja painajaiset

 • Hermoston toiminnan häiriöt, esim. krooninen kipu, refleksien hitaus

Ylirasitustilan purkaminen?

Koska ylirasitustila on kasvanut huippuunsa yleensä pikkuhiljaa ja lähes huomaamatta, ei voi odottaa, että se kaikkoaisi noin vain yhdessä yössä. Usein koko keho on täynnä ”stressimyrkkyä” eli se pitää purkaa, niin kehosta, mielestä, kuin hermostostakin.

 1. Jätä kovat treenit välistä, tee lähinnä matalasykkeistä palauttavaa harjoittelua, jos vain suinkin mahdollista lempi lajisi parissa.

 2. Juo paljon vettä, syö tasapainoisesti ja terveellisesti

 3. Jos mahdollista pidä lomaa tai sairauslomaa

 4. Tee asioita mitkä tekevät sinut onnelliseksi ja iloiseksi. Älä vetäydy yksin kotiisi! Nää ystäviä, nauti saunailloista, käy kävelyllä luonnossa, kutittele kumppaniasi suureen naurunpyrähdykseen asti, hymyile! Asioiden ei tarvitse olla valtavia tai rahallisesti isoja juttuja, vaan usein mitä pienempi ja useammin on parempi, kuin iso ja harvoin.

 5. Ime voimaa luonnosta ja eläimistä, monet tutkimukset osoittavat luonnolla ja eläimillä olevan parantava ja stressiä lievittävä vaikutus. Jos mietit evoluutiota taaksepäin, huomaat ettei ihminen ole oikeastaan tarkoitettu elämään betonin keskellä. Aimo annos luontoa tekee enemmän, kuin hyvää!

 6. Hermostoa voi rentouttaa ja rauhoittaa mm. rentoutusharjoituksilla, hengitysharjoituksilla, sekä akupunktiolla. Kokeile kaikkia ja huomaa mikä sinulle on paras!

 7. Jumissa olevat lihakset tarvitsevat rentoutusta, kokeile vaikka syvävenyttelyä tai hierontaa. Kun lihaksisto on auki, aukeaa portti myös mieleesi.

 8. Ole armollinen itsellesi ja anna itsellesi tarpeeksi aikaa palautua!

Haluaisitko olla jälleen hyvinvoiva? Luopua ylirasituksesta ja samalla kohottaa terveyttäsi ja kuntoasi? Palauttavalla harjoittelulla, ravitsevalla ruokavaliolla ja NLP tekniikoilla saadaan tehokas pohja ylirasitustilan purkamiseen. Vasta kun burnout on purettu, voidaan aloittaa kunnon kehittäminen, jolloin samalla ylimääräiset kilot kaikkoavat. Fyysisen kunnon ja olemuksen muuttuessa, psyykkinen osasikin vahvistuu ja alat luottamaan omiin kykyihisi, sekä löydät uusia voimavaroja.

Hei jos tää on kiinnostavaa, ni sun kannattaa tutustua mun syksyllä alkavaan ryhmään! Klikkaa itsesi tänne!

Much Love

Sara

bottom of page