top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Oheisharjoittelulla omaan lajiin tuloksia

Useimmat kilpaurheilijatkin kärsivät loukkaantumisista tai ongelmista palautumisen kanssa.

Ongelma ei vähene ollenkaan kansan keskuudessa. Laji kun laji tarvitsee tuekseen muutakin liikuntaa, varsinkin jos tähtäimessä on kehittyminen ja eteneminen.

Useimmat lajit tarvitsevat avukseen parempaa tukea, liikkuvuutta ja voimaa. Lisäksi saatetaan tarvita kestävyyttä tai nopeutta. Näitä ominaisuuksia parantamalla myös suoritus lajissa paranee, sekä loukkaantumisriskiä voidaan vähentää.

Mistä tietää mitä pitäisi kehittää?

Mitään yleispätevää ohjetta tähän on vaikeaa kirjoittaa. Kannattaa lähteä ratkomaan tätä sillä, että mitä ominaisuuksia lajissasi tarvitaan, tai mitkä ovat ns. heikot lenkit? Esimerkiksi jääkiekkoilija ja tanssija tarvitsevat eri ominaisuuksia.

Kun lähdet kehittämään oheisharjoittelulla haluamiasi ominaisuuksia tee selkeä kausisuunnitelma ja pidä huolta, että kokonaistreenimääräsi ovat sopivia palautumiskyvyllesi. Liika treeni ei kehitä, päinvastoin. Muista, että treenauksen tulee olla systemaattista, hortoileminen esimerkiksi kuntosalilla tehden 20 näitä ja 20 noita ei ole kehittävää harjoittelua! Et myöskään voi kehittää tehokkaasti montaa eri kunnon aluetta, vaan jaottele se järkevästi eri treenikausille, esimerkiksi perusvoima, maksimivoima ja nopusvoima.

Muista myös, että ”juosta ei voi ennen kuin osaa kävellä” eli aloita perusteista, vähennä puolieroja, vahvista heikkoja lihaksia ja avaa kireitä.

Aloita parantamaan ensin näitä:

- Tuki

- Liikkuvuus

Etene vasta niiden jälkeen näihin:

- Voima

- Kestävyys

- Nopeus

Paranna myös näitä:

- Koordinaatio

- Hermotus

- Liikekontrolli

- Core

Mikä avuksi koko seuralle/joukkueelle?

Osaavasta fysiikkavalmentajasta on apua koko joukkueenne/ryhmänne kehittymisessä. Hän ymmärtää kehoa eri tavalla kuin lajivalmentaja ja täydentää täten saamaanne opetusta ja tukea. Hän auttaa löytämään suorituskykynne heikot osa-alueet ja tekemään niistä toimivat.

Kun mietinnässä on fysiikkavalmentaja, tehkää taustatyö kunnolla ja valitkaa juuri teidän tarpeisiinne sopiva tyyppi! Näin saatte parhaita mahdollisia tuloksia!

Much love

Sara

PS. Olen nyt urani aikana auttanut useampaa kisanuorta palaamaan takaisin harrastuksensa pariin ja pärjäämään kisoissa. Toiset ovat tarvinneet vain fysiikkavalmennusta ja osa on halunnut lisäksi mentaalivalmennusta, kuinka pärjätä esim. jännityksen alla paremmin.

Nämä kaikki ovat itsenäisesti hakeutuneet yksilövalmennukseen oman lajinsa treenien lisäksi.

Koska kuitenkin arvoni on auttaa ja liikunta minulle sydämen asia, haluaisin jakaa apuani myös liikuntaseuroille. Suomalaisiin seuroihin tarvitaan lisää ymmärrystä ja opetusta fysiikkavalmennuksesta. En tiedä lajistanne samalla tavalla, kuin alanne konkarit, mutta kehosta kyllä tiedän ja osaan korjata puolierot, vahvistaa heikot lihakset ja vapauttaa kireät.

Näin tuloksena on onnellisempi ja menestyksekkäämpi urheilija!

Tahtoisitko sinä urheilijana päästä huipulle ja saada paremman fyysisen kunnon? Ottakaa yhteyttä joko koko joukkueen voimin tai sitten ota yhteyttä yksilöhenkilönä! Klikkaa tähän!

bottom of page