top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Potkua persuksille vai potkua juoksuun?

Oletko pohtinut juoksuharrastuksen aloittamista? Otetaan tähän alkuun inffopaketti juoksun hyödyistä 😉

Juoksemisen hyödyt:

- Hapenottokyky paranee

- Sydämen ja verenkiertoelimistön kunto paranee, mm. leposyke laskee, sydämen koko & tilavuus kasvaa

- Hiussuoniston määrä kasvaa

- Rasva palaa tehokkaasti

- Verenpaine pysyy kurissa

- Vähentää riskiä sairastua mm. syöpää

Miten juoksuharrastus kannattaisi aloittaa?

Aloita portaittain lisäten riippuen tietenkin kunnosta. Jos et ole esimerkiksi juurikaan juossut aloita todella reippailla kävelylenkeillä ensin. Siihen lisäboostia tuomaan voi lisätä kävelysauvat.

Kun pohjakunto on rakennettu ja päästy tekemisen makuun, voit lähteä lisäämään treeniohjelmaasi kevyttä hölkkää. Juoksuharrastusta aloittaessa on tärkeää, ettet etene liikaa kerralla tai et lähde saman tien juoksemaan. Muuten kroppa harvemmin kestää rasitusta, paikat kipeytyvät vääristä paikoista ja jokainen lenkki tuntuu toista raskaammalta. Ole siis fiksu ja etene harrastuksessa progressiivisesti!

Yksi hyvä sääntö on tärkeää pitää mielessä; juoksuharrastuksen alkumetreillä juoksun sykealueen tulisi olla peruskuntoalueella, eli 60-70% maksimisykkeestä. Maalaisjärjellä pätee sääntö PPPP= pitää pystyä puhuman puuskuttamatta. Eli älä juokse niin kovaa, että vain puuskuttaisit täyttä häkää.

Toimiva keino juoksua aloittaessa on esimerkiksi juosta pätkä ja sen jälkeen kävellä/hölkätä pätkä, jolloin saat sykkeen paremmin pysymään oikealla alueella.

Muista tehdä hyvät alku ja loppujäähdyttelyt aina lenkin yhteydessä!

Tahdotko lukea niistä lisää? Klikkaa tänne!

Miten edetä alkuvaiheen jälkeen?

Kun peruskuntolenkit sujuvat, niin, että jaksat jo juosta yhteen putkeen pidempiä matkoja, ilman että olet henkihieverissä, voit alkaa lisäämään lenkin pituutta tai tehoa.

Seuraava steppi peruskuntoalueesta on vauhtikestävyysalue, noin 70-85% maksimisykkeestä. Eli tällöin saa jo hengästyttää ja tulla hiki!

Muista, että jokainen lenkki ei voi olla vain vauhtikestävyyttä, vaan sinun tulee edelleen jatkaa myös PK lenkkejä!

Miten saada lisäboostia, kun on jo hyvä juoksemaan?

Tällöin olisi tärkeä lisätä oheisharjoittelua, joka tulee juoksemista, esim. lihaskuntoharjoittelua tai intervalleja.

Mieti myös voitko lisätä kestoa tai tehoa?

Rakenna itsellesi myös pyrkimisen arvoisia tavoitteita, niiden avulla juoksustasi tulee johonkin tähtäävää, jolloin saat systemoitua juoksemista ja enemmän itsestäsi irti

Täältä pääset katsomaan ohjeen intervalliharjoitukseen!

Koetko tarvitsevasi opetusta esimerkiksi juoksutekniikan oppimiseen tai oheisharjoitusten tehokkaaseen käyttöön? Luulenpä sitten, että tämä kiinnostaa sinua! Klikkaa tänne!

Much Love

Sara <3

bottom of page