top of page

Recent Posts

Archive

Tags

🥕⚖️ Ruuan punnaaminen & mittaaminen laihdutus / kiinteytys tarkoituksessa ⚖️ 🥕

Tärkeintä minusta olisi oppia ymmärtämään syömäänsä ruokaa.

Miksi? Mitä? Miten paljon? Mitä kannattaa yhdistellä keskenään? Mitä kannattaa suosia? Mitä kannattaa jättää ostamatta?


Yleisesti ottaen en näe ruuan jatkuvaa punnaamista muutakuin stressin aiheena. Välillä voi olla hyvä tarkistaa omaa ruokailua ja määriä konkreettisesti. Mutta sitten ymmärryksen kasvettua on hyvä palata ns. tavalliseen silmämääräiseen ruuan mittaamiseen. Ruuan jatkuvasta syynäämisetä on mielestäni liian kapea askel stressiin, ahdistukseen ja muihin epäedullisiin vaikutuksiin. Syynäämisen sijaan olisi hyvä lisätä omaa tietoisuuttaa ruuan sisällöstä ja oppia mittaamisen kautta katsomaan silmämääräisesti sopiva määrä ja luoda terveellisiä syömisen rutiineja.




Ruuan mittaaminen on mielestäni hyödykästä siinä tapauksessa kun aloittelee esimerkiksi elämäntapamuutosta eikä aidosti osaa sanoa paljonko vaikka puoli kiloa kasviksia on. Ja ihan oikeasti ei se ole niin helppoa kuin annan olettaa. Monesti asiakkaani kertovat yllättyneitä fiiliksiä siitä miten "paljon" laihduttajan tulisikaan syödä. Samalla monet ovat huomanneet syövänsä aivan liian vähän kasvikunnan tuotteita, eli hedelmiä, marjoja, kasviksia, salaattia, juureksia, jne.


Ruuan mittaamisen avulla voi huomata oman ruokavalion kompastuskiviä ja sitä miksi ei esimerkiksi laihdu tai kiinteydy. Jos ravinto on liian rasvaista, sisältää liikaa sokeria ja liian vähän kasviksia sekä proteiinia, on jotakin selkeästi muutettava tavoitteiden toteutumiseksi. Pikadieetit tai muut armottamat kuurit eivät vain ole mielestäni ratkaisu, vaan ratkaisuna ehdotan oman syömisen syvällisempää tarkastelua ja uuden opettelua.





Konkreettisesti kannattaa lähteä liikkeelle esimerkiksi ruokapäiväkirjan täyttämisestä. Ainakin Fineli ja Yazio toimii varsin näppärästi. Mittaa ja kirjaa ruuat ylös. Tämän jälkeen lähde tutkimaan saamaasi dataa rehellisesti ja objektiivisesti. Seuraavaksi muokkaa rehellinen, objektiivinen ja tavoitteitasi tukeva toteutettavissa oleva suunnitelma. Mittaa ruokasi suunnitelman mukaisesti ja opettele ymmärtämään ruuan laatua, määrää ja sisältöä. Harjoittele esimerkiksi 1-2 viikon ajan, jonka jälkeen kokeile toteuttaa terveellistä syömistä silmämääräisesti oppimasi mukaan. Linkitä uudet opit ja terveellinen syöminen arkeesi sopivalla tavalla. Tee näin uusia rutiineja ja mahdollista terveellinen syöminen osaksi elämäntapaa. Tarvittaessa tarkista jos olet epävarma.


Töitähän tämä vaatii, että opettelee ja oppii ymmärtämään omaa syömistään - pussidieettihän olisi nopea ja vaivaton. Vai onko? Mutta loppujen lopuksi kysymyshän kuuluu: haluatko pysyvää muutosta vai jatkuvia laastareita?

Mitä ajatuksia sulle herää?





Much love,

Sara



PS. Voimme pohtia ruokavaliota myös yhdessä! Lue lisää valmennuksestani täältä!




bottom of page