top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Levon ja treenin suhde

Usein työssäni huomaan, että alkuinnostus vie tyystin mukanaan ja tulee treenattua ihan liikaa. Varsinkin näin vuoden alussa. Liika treeni suhteessa kuntotasoon ja kehon kykyyn palautua voi kuitenkin olla haitallista.


Miksi? Lepoa tarvitaan monen moneen asiaan. Riittävä palautuminen on kehittymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää ja se on avain innostuksen ylläpitämiseen. Lepoa tarvitaan mm. lihasten kehittymiseen, treenattavien ominaisuuksien kehittymiseen, henkiseen hyvinvointiin, hormonaliseen toimintaan, energiavarastojen täydentämiseen, oppimiseen ja stressin purkuun.

Jatkuvalla, pitkäkestoisella stressillä ja palautumisen puuteella on monia haitallisia vaikutuksia. Niitä ovat mm. ylikuormitus, loukkaantumisriskin kasvaminen, sairastelun todennäköisyyden kasvaminen, väsymys, huonotuulisuus, mahdolliset rasitusvammat, motivaation totaalinen loppuminen, oppimisen vaikeutuminen ja paljon muuta.


Miten paljon lepoa tulisi sitten olla? Mitään täysin tarkkaa, kaikille sopivaa määritelmää ei ole olemassa. Hyviä nyrkkisääntöjä ovat mm. nukkua säännöllisesti 8h yöunet, pitää lepopäiviä treeneistä, joskus on tarpeen pitää kevennetty/lepoviikko, treeniin ei lähdetä "pienissä flunssaoireissa" ja se, että levätään jos aidosti keho sitä vaatii. Lisäksi kehonhuollolla ja ravinnolla on iso merkitys palautumisen tukemisessa.

Mielestäni jokaisen treenaajan olisi hyvä oppia kuuntelemaan kehon viestejä. Olisi tärkeää oppia ero, milloin olen oikeasti väsynyt ja milloin ei vain huvittaisi. Jos olen oikeasti väsynyt en mene itsekkään treeneihin, vaan silloin lepään. Mutta jos taas ei vaan huvittaisi, niin silloin yleensä menen treenaamaan. Mutta näissä on vissi ero, vaikkakin sitä voi olla haastavaa tunnistaa. Toisaalta treenin suunnittelusta ja treeni viikon järkevästä rakentamisesta voi olla apua.


Tunnistatko sinä nämä tuntemukset ja niiden erot itsessäsi? Kommentoi!





Much love,

Sara


PS. valmennuspaikkoja on auki! Klikkaa tästä!

bottom of page