Istutko itsesi piloille?
Toimistotyöläinen vaivaako huono ryhti, hartiavaivat, väsymys ja päänsärky? Tunnetko olosi voimattomaksi kotiin päästyäsi? Työpäivän jälkeen kuntoilu tuntuu raskaalta? Alkaako ylimääräisiä kiloja kertymään salamyhkäisesti?
Onko työntekijöiden sairaslomat kasvussa? Onko ilmapiiri työpaikalla kireä?
Ihmiskehoa ei ole tarkoitettun istumaan, vaan liikkumaan! Työntekijäsi, työtoverisi ja pomosi, tulisi kaikkien lukea lyhyt pätkä istumisen haittavaikutuksista, sekä keinoista kuinka välttyä niiltä!
Istumisen haittavaikutukset?
Hermoston toiminta heikkenee
Aineenvaihdunta hidastuu, energiankulutus putoaa puoleen seisoskeluun verrattuna
Ravintoaineet eivät siirry tehokkaasti lihaksiin
Hermojen ja lihasten hapensaanti heikkenee, jolloin niihin kertyy kuona-aineita
Veri ei jaksa kiertää päähän asti -> päänsärky, huimaus
Käyttämättä jääneet ravinto-aineet alkavat kuluttamaan verisuonten seinämiä aiheuttaen pieniä tulehdusreaktioita niiden pinnalle
Välilevyt alkavat rappeutua jatkuvan yksipuolisen kuormituksen alla
Niska- hartiasäryt alkavat vaivaamaan
Verenpaine nousee
Riskit ylipainolle, 2 tyypin diabetekselle, sekä sydän ja verisuonisairauksille kasvavat
Ryhti huononee ja lihaskalvot kiristyvät
Pahimmassa tapauksessa lihakset alkavat surkastua käyttämättömyyden seurauksena
Mistä passiivisuus johtuu?
Passiivisuus on yhä yleisempää, myös liikkuvan ihmisen arjessa. Työmatkaliikunta on vähentynyt roimasti ja työnkuva on muuttunut ruumiillisesta työstä pitkälti erilaisten koneiden käyttämiseen.
Työssä tapahtuva energiankulutus on laskenut viimeisen 30 vuoden aikana yli 100 kilokaloria päivässä. Muutokset yhteiskunnassamme ovat olleet nopeita, eikä ihmiskeho ole ehtinyt mukautumaan uuteen passiiviseen olemukseensa.
Pitkäaikaisen istumisen haittoja ei pysty poistamaan edes kovalla kuntoliikunnalla. Muutaman kerran viikossa tehtävä harjoittelu ei riitä paikkaamaan jokapäiväisen istumisen haittoja. Päivittäiseen istumiseen on puututtava, ihan joka päivä!