top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Suola, vihollinen vai kumppani?

Jokainen meistä on kuullut sanottavan, että suola on pahasta ja että sen syöntiä tulisi vähentää.

Miksi?

Usein ei osata nähdä eroja eri suolojen välillä, vaan ne niputetaan kaikki samaan kategoriaan; epäterveelliseksi. On kuitenkin syytä muistaa, että pöytäsuola on se myrkky, mutta käsittelemättömät mineraalisuolat pitävät sisällään hyviä mineraaleja ja niistä on hyötyä kehollemme.

Mitä eroja on eri suoloilla?

Luonnonsuola sisältää mm. natriumkloridia, kaliumkloridia ja magnesiumsulfaattia, sekä muita mineraaleja ja hivennaineita. Ruokapöytään päätyvä ruokasuola on kuitenkin pelkkää natriumkloridia, se on kuumennettu erittäin kovassa lämpötilassa, jossa kaikki hyvät mineraalit ja hivenaineet ovat kuolleet. Merisuolasta kaliumkloridi ja magnesiumsulfaatti huuhtoutuvat pois sitä pestäessä. Vuorisuolasta ne puuttuvat siksi, että ne saostuvat omiksi kerroksikseen.

Natriumkloridi, eli pöytäsuola on myrkkyä! Miksi sitä pitää vältellä?

Normaali pöytäsuola ei kuulu ihmisen kehoon millään tavoin, se on tyhjää täynnä ja liiallisella käytöllä on yhteyttä moniin vaivoihin ja sairauksiin. Alla mainitsen yleisimpiä pöytäsuolan negatiivisia vaikutuksia liiallisella käytöllä:

  • Pöytäsuola on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Korkea verenpaine on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

  • Runsas pöytäsuolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siten alistaa osteoporoosille. Lisäksi se saattaa lisätä mahasyövän riskiä.

  • Munuaisilla on suuri merkitys suola- ja verenpainetason säätelyssä. Kun natriumia saadaan jatkuvasti liikaa, munuaiset alkavat ennen pitkää ylikuormittua.

  • Suolan liikasaanti lisää aivohalvauksen ja sepelvaltimotaudin riskiä. Myös riski kuolla ennenaikaisesti kasvaa.

  • Pöytäsuola ei ylläpidä kehon normaalia nestetasapainoa, joten krampit ja suonenvedot ovat yleisiä vaivoja.

Useimmiten saamme suurimman osan päivän suoloista piilosuolana monien elintarvikkeiden mukana. Ethän siis enää lisäksi käytä pöytäsuolaa?

Mitä hyötyjä on "oikealla" suolalla?

Oikea suola jossa mineraalit ja hivenaineet ovat jäljellä auttavat kehoamme toimimaan optimaalisesti ja oikein. Ne auttavat mm. nestetasapainon ylläpitämisessä sekä hermoston ja lihasten toiminnassa. Hyvä suola imeytyy oikein, eikä rikastu kehoon. Tottakai hyvänkin suolan käyttö täytyy olla kohtuullista ja järkevää, mutta sillä ei ole samanlaisia epäedullisia vaikutuksia, kuin tyhjällä valkoisella natriumkloridilla.

Mistä saan hyviä suoloja?

Esittelen tässä sinulle useamman hyvän vaihtoehdon:

  1. Puhdistamaton merisuola

  2. Himalajan suola

  3. Kalaharin suola

  4. Ruususuola

Näitä voit ostaa esimerkiksi Ruohojuuresta, Lifesta ja useimmista marketeistakin jo, eikä hintakaan näillä ole kova! Suosittelen!

Tarvitsisitko sinäkin henkilökohtaista apua ruokavaliosi muodostamisessa ja sen yhdistämisessä treeneihisi? Tahtoisitko näiden tasapainon kuntoon, jotta voisit kehittyä paremmin ja saavuttaa tavoitteesi? Anna minun autta, kurkkaa tietoa valmennuksestani täältä, sekä miten personal trainer voi auttaa ihmisiä työkseen täältä!

Much Love

Sara

bottom of page