top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Uusi kuntosaliharrastus, sudenkuopat sekä onnistumismahdollisuudet

Uusi vuosi, uusi minä. Tänä vuonna astelen kuntosalille ja aloitan treenaamisen täysillä.

Kuitenkin muutaman viikon kuluttua innostus lopahtaa.

Kuulostaako tutulta?

Ongelma usein piilee juuri tuossa ”täysillä aloittamisessa”. Uusi liikuntaharrastus, kuten mikä tahansa muukin elämänmullistus, on kropalle valtava stressin aihe. Uudenlainen kuormitus väsyttää kehoa, rasittaa hermostoa ja vie kuntotason hetkellisesti alemmas, kuin lähtötilanteessa. Jos treenaa heti alkuun täysillä ja liian monta kertaa viikossa unohtaen palauttavan harjoittelun, on kroppa yllättävän nopeasti ylirasitustilassa, lihakset juntturassa ja mieli kärttyinen. Uutta harrastusta ei jakseta ylläpitää, jos keho ja alitajunta huutavat lopettamaan urheilun, koska ollaan jo liian lähellä ylikuormitusta.

Ratkaisu: Älä aloita treenaamistasi täysillä, vaan progressiivisesti lisäten. Huolehdi palautumisestasi, riittävästä palauttavasta harjoittelusta, treenausta tukevista alkulämmittelyistä ja loppujäähdyttelyistä ja suorita tasapainoista treeniohjelmaa. Lisäksi kehollesi sopivalla ruokavaliolla on suuri merkitys palautumisessasi.

Toinen yleinen ongelma uuden harrastuksen kanssa, on se, ettei liikkeitä osata välttämättä suorittaa puhtaalla tekniikalla tai sitten ei ole edes oikeastaan hajuakaan mitä tulisi tehdä. Epämiellyttävä olo hiipii takaraivoon, epätietoisuus tuntuu inhottavalta, tuntuu kuin muut katselisivat ja se saattaa jopa ahdistaa. Kun mieli taistelee vastaan ja mielen varaus kuntosalia kohtaan on negatiivinen, uusi harrastus helposti jää ja palataan vanhoihin tapoihin.

Lisäksi ongelmana on kasvanut loukkaantumisriski. Kuntosaliharjoittelulla voi saada vakaavaakin tuhoa aikaiseksi väärillä tekniikoilla. Ilman isompaa loukkaantumista, venähdykset ja revähdykset kuitenkin saattavat häiritä harjoittelua, mikä tekee treenaamisesta epämiellyttävää.

Kolmas ongelma on treeniohjelman puuttuminen. Tavoitteet saattaa jopa löytyä, mutta treenaus ei ole niiden mukaista. Muutaman toiston tekeminen yhdessä laitteessa ja toisen toisessa ei auta kehittymään, ainakaan pidemmällä tähtäimellä. Kehityksen loppuessa syy käydä kuntosalilla unohtuu tai mielekkyys treenaamisesta häviää.

Ratkaisu: Hyvinkin yksinkertainen vaihtoehto on hankkia itselle sopiva treeniohjelma ja apua liikkeiden oikeaoppiseen suorittamiseen. Tällöin itsevarmuutesi liikkeiden kanssa paranee ja loukkaantumisriski pienenee. Treeniohjelma auttaa sinua kehittymään tehokkaasti, jolloin ylläpidät mielekkyyttä ja intoa kuntosalia kohtaan.

Neljäs mahdollinen ongelma on tuen ja tsemppauksen puuttuminen. Yksinään uusi asia tuntuu haastavammalta kuin se onkaan, jolloin tahtoo päästää itsensä helpommalla. Tällöin treenien teho ja mielekkyys saattaa tippua, jolloin kehitystä ei synnykään. Kun kehitys lopahtaa, alkaa mielikin turtua ja luovuttaminen alkaa tuntumaan houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Ratkaisu: Ota mukaasi ystävä, kumppani tai valmentaja, yhdessä olette vahvempi tiimi ja saatte tsempattua toisenne yli mukavuusalueiden rajojen. Yhdessä uusi harrastus ei myöskään tunnu niin pelottavalta ja yhdessä harrastaminen on loistava tapa viettää vapaa-aikaa toistenne kanssa.

En kuitenkaan tarkoita, että näin kävisi kaikille tai että nämä olisivat syitä miksi kanattaisi lopettaa heti alkuunsa. Kuntosaliharjoittelulla on kuitenkin valtavia hyötyjä kehollesi, sekä mielellesi.

Kuntosaliharjoittelu mm:

  • Parantaa aineenvaihduntaa, hyvä aineenvaihdunta edistää vireyttä ja jaksamista. Kun aineet liikkuvat kehossa vilkkaana, on keholla mahdollisuus käyttää ravinto-aineita paljon tehokkaammin. Tämä tukee myös laihduttamista, että lihaksen kasvatusta.

  • Pitää lihakset vahvoina, auttaa mm. ehkäisemään vammoilta ja tapaturmilta kun lihakset tukevat kehoa.

  • Hyvä lihaskunto ja –tasapaino ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinvaivoilta sekä –sairauksilta. Auttaa esim. niska-hartiaseudun vaivoja.

  • Lihaskuntoharjoittelu vaikuttaa positiivisesti anabolisten hormonien (kasvuhormoni ja testosteroni) pitoisuuksiin elimistössämme, joka ehkäisee mm. masennusta ja ylläpitää vireyttä sekä jaksamista.

  • Lihaskuntoharjoittelun avulla voi muokata kropan ulkonäköä. Lihaskuntoharjoittelulla voidaan rakentaa näyttävämmät lihakset tai kiinteyttää vartaloa solakammaksi. Lisäksi se tukee laihduttamista, lisätessä lepoaineenvaihduntaa.

Mistä saada sitten avuksi treeniohjelma, positiivista tsemppausta ja tuloksia tavoitteillesi? Kurkkaa täältä lisätietoa pian järjestettävästä kuntosalin starttikurssista, jonka avulla saat tehokkaan startin kuntosaliharrastukselle!

Much Love

Sara

bottom of page