top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Helppo tapa saada uutta näkökulmaa

Tässä jälleen hiukan viisaampana, kun on koko viime viikonlopun ollut opettelemassa ”extreem huuhaata” eli NLP:tä Veli-Matti Toivosen opissa, haluaisin teidän lukijoiden kanssa jakaa yhden todella simppelin harjoituksen.

Harjoituksen aikana on mahdollista saada uutta näkökulmaa johonkin asiaan, josta sinulla on kapeakatseinen tai negatiivinen näkökulma. Näkökulmaa vaihtamalla saattaa huomata asioista eri puolia ja piirteitä, joten asia saattaa helpottaa ja tulla parempi mieli.

Painotan, että harkan aikana, ei saisi pyrkiä mihinkään tai pakottaa mitään tulemaan. Jos mitään ei tapahdu, niin silloin ei tapahdu. Jos taas tapahtuu, pidetään sitä mielenkiintoisena ja kiitetään alitajuntaa/intuitiota. Eli NLP harkkoja ei voi tehdä käyttämällä tietoista mieltä ja loogista ajattelutapaa, vaan siinä tulee päästää näistä kahleista irti ja antaa sisäisen luovuuden kukkia! Miten mahtavaa, kerrankin ei tarvitse yrittää mitään, sillä näissä harkoissa ei koskaan voi epäonnistua taikka onnistua. Niistä vaan kumpuaa asioita, jos niikseen on. Tämä on todella vapauttava lähtökohta ja siksi itse pidänkin NLP tekniikoita niin toimivina ja kiinnostavina.

UUSI NÄKÖKULMA SUUNNAN MUUTOKSELLA

  1. Valitse jokin asia johon itse tahdot uuden näkökulman. Asia voi periaatteessa olla mikä vain, mutta jos teet harkkaa ensimmäistä kertaa valitse jokin suht pieni ja arkinen asia.

  2. Lopeta yrittäminen ja tietoinen analysointi ja anna tilaa intuitiollesi. Vastaukset tulevat AINA itsellään, kun annat niille mahdollisuuden.

  3. Asetu seisomaan johonkin kohtaan jossa sinulla on hyvin tilaa, sekä muut ärsykkeet kuten melu, ihmiset tms. eivät häiritse sinua.

  4. Mieti miltä tämä asia X tuntuu sinusta. Miltä se tuntuu kehossasi? Missä kohtaa kehossasi se tuntuu? Millaisia tunteita tai ajatuksia se sinussa herättää? Elävöidy ja anna mielesi laukata vapaana, ilman tietoista tavoittelua.

  5. Tämän jälkeen käänny jompaankumpaan suuntaan 90 astetta. Näytä olkapäätä asialle X. Mieti miltä nyt kehossasi tuntuu? Missä kohtaa tuntuu? Mitä ajatuksia se sinussa herättää? Muista, että mitään ei tarvitse tapahtua. Tämä on kokeilua ja seikkailua mielessäsi, sitä ei voi pakottaa!

  6. Jatka matkaa samaan suuntaan vielä 90 astetta. Miltä nyt tuntuu? Miltä kehossasi asia X tuntuu? Missä kohtaa asia nyt tuntuu? Mitä mietteitä nyt nousee?

  7. Käänny vielä 90 astetta ja kuulostele mitä intuitiosi nyt sanoo? Usein tässä kohtaa saattaa asialle X löytyä positiivinen vaste. Miltä nyt tuntuu? Miltä kehossasi asia X tuntuu? Missä kohtaa asia nyt tuntuu? Mitä mietteitä nyt nousee?

Pelkkä fyysinen käännös usein muuttaa näkökulmaa, helpottaa asiaa ja oloa! Kummallista, mutta totta! Ihan mahtavan tehokas harkka arkeen!

Mitä itse tekemässäni harkassa tapahtui?

Tein itse saman harkan viikonloppuna. Valitsin asian X, josta minulla oli huono fiilis, mutta itsekkin olin sitä mieltä, että tahtoisin asiaan uuden, paremman näkökulman. Lähdin harkkaan mukaan rennosti ja lennokkaasti, sillä Veli-Matti pyysi mua mukaan demoon koko luokalle.

Valitsin tosiaan sen oman henkilökohtaisen asian, jonka nimesin luokan kuullen X:ksi. Veli-Matti pyysi minua ajattelemaan asiaa ja sitä miltä se tuntui kehossa. Asia tuntui tyhmältä ja ärsyttävältä, se tuntui jalkapohjien alla, kun talloisin asian päälle. Sen verta huono mielikuva asiasta oli.

Veli-Matti pyysi mua kääntymään 90 astetta, näyttämään asialle olkaa. Möläytin kovaan ääneen: ”Höh”. Muhun iski suuri hämmennys. Olin vähän tiedoton ja kummastunut. Nyt tuntemus oli vatsassa.

Käännyin edelleen 90 astetta. Tunnustelin kaikessa rauhassa intuitioni viestejä. Aloin nauramaan ääneen, sillä nyt tuntui, kun joku/jokin kurkistelisi olkapäideni yli. Tunteena tunsin kiinnostusta ja ihmetystä. Nyt asia X oli neutraali, se ei tuntunut nyt enää pahalta, mutta ei hyvältäkään.

Jatkoin vielä 90 astetta ja jälleen pysähdyin vain odottamaan mitä tapahtuisi. Hyvin nopeasti tokaisin ”Miks mä sillain ajattelin? Se oli aika kapea ajatus”. Näkökulmani oli avautunut.

Asia ei enää paina mua, olen todella iloinen, etten tunne enää tätä littaavaa/tallovaa tunnetta asiaa kohtaan, vaan nyt pystyn ajatella sitä muultakin kantilta! Todella ihmeellistä miten paljon pelkkä asennon muutos sai näkökulmaa muuttumaan!

Olen todella onnellinen, että saan oppia jatkuvasti lisää NLP:stä ja käyttää sitä asiakkaideni hyvinvoinnin edistämisessä! Se on niin yksinkertaista, helppoa ja luonnollista, ettei sitä meinaa uskoa!!

Tahtoisitko sinä oppia hyödyntämään mentaalipuoltasi kuntoilun ja hyvinvoinnin saralla? Anna minun auttaa siinä! Lue lisää valmennuksestani täältä!

Much Love

Sara

bottom of page