Kuinka palata takaisin terveelliseen arkeen koronan jäljiltä? – Ruokavalio
Juttusarjani jatkuu toisella osalla, joka käsittelee nyt paluuta arkeen ruokavalion näkökulmasta.
Kirjoitin ensimmäisen osan mielenmaailman asioista ja suosittelen lukemaan sen ensin, ennen kuin pureudut tähän seuraavaan steppiin. Pääset lukemaan sen täältä: https://www.sarauimonenpt-palvelut.com/single-post/2020/05/12/Kuinka-palata-takaisin-terveelliseen-arkeen-koronan-j%C3%A4ljilt%C3%A4-%E2%80%93-Mielen-voima
Voimme varmasti moni todeta, että tämä korona on ollut rankkaa aikaa ja se on painanut lähes jokaisen mieltä jollakin tavoin. Huolta on voinut olla esimerkiksi läheisistä, työstä, harrastuksista tai muusta asiasta.
Moni tunnistaa itsestään, että kun mieli on maassa, ei kiinnostusta syömisen miettimiseen löydy yhtä paljon kuin normaalisti.
Itse voin tunnistaa, että kun pää on sumussa, unohdan syödä ja kun unohdan syödä sitä sumumpaan pää menee.
Toinen näkökulma voi olla myös tunnesyöminen, eli herkut houkuttelevat normaalia enemmän.
Nämä molemmat näkökulmat ovat ymmärrettäviä, sillä kehon stressitasojen noustessa päätösten tekokyky hämärtyy, sekä kroppa luulee tarvitsevansa enemmän energiaa tai haluavansa mielihyvää herkuista.
Näin tapahtuu varsinkin, jos suhde syömiseen on jollakin tavalla negatiivinen ja arjessakin joutuu pinnistelemään usein.
Nyt kuitenkin, kun haluat päästä tämän koronan jälkeen takaisin terveellisempään arkeen kiinni, on suotavaa jättää syyttelyt pois pelistä.
Ruokavaliota kannattaa lähteä rakentamaan taas pyramidin alaosasta vahvaksi ja toimivaksi.
Mitä kannattaa konkreettisesti tehdä?
Aloita ruokailun kulmakivistä.
Käy läpi ruokarytmisi. Tähtää, että syöt säännöllisin väliajoin, jotta aineenvaihduntasi on mahdollista lähteä käyntiin.
Lisää veden juontiasi.
Lisää portaittain kasvistesi syöntiä. Syö monipuolisesti marjoja, vihanneksia, hedelmiä, juureksia ja salaattia. Mieti, että jokaisella aterialla olisi jotakin kasvikunnan tuotetta.
Näiden steppien jälkeen tarkista mistä lähteistä otat hiilihydraattisi, proteiinisi ja rasvasi. Jos huomaat, että näiden laatu on huono, vaihda ne johonkin parempaan.
Vasta tämän jälkeen pohdi, mikä määrä herkkuja on sulle sopiva. Ensin kaikki muut stepit pitää olla kunnossa ja sen jälkeen, kun normaali arkisyöminen on hanskassa, kannattaa pohtia millainen herkuttelu sopii sulle.
Älä sorru syömisen kanssa äkkiliikkeisiin!
Eli jos korona aikana olet syönyt normaalista poiketen, älä koita kompensoida tilannetta rajuilla dieeteillä!
Muutos on tehtävä aina kehoa kuunnellen, portaittain, jotta kroppa sekä mieli pysyvät muutoksessa mukana.
Terveellisen syömisen ei tarvitse olla hampaiden kiristelyä, piiskurointia tai jatkuvaa itsekuria!
Kirjoitan juttusarjan aiheesta, kuinka koronan jälkeen porrastetusti on järkevää palata arkeen, jää kuulolle 3 osa ilmestyy pian!
Much love,
Sara
Voit tutustua muhun lisää täältä: https://www.sarauimonenpt-palvelut.com/