top of page

Recent Posts

Archive

Tags

JUTTUSARJA: Kuinka onnistua elämäntaparemontissa - Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee!

Taas on esillä kaikenlaisia erilaisia dieetti ja ruokailuvariaatioita. Useimmiten niissä ideana on vähentää jotakin tiettyä ruoka-aine ryhmää tai vältellä tiettyjä ruoka-aineita. Usein myös suositaan vain tietynlaisia ruokia. Lisäksi kylkeen kaupitellaan jotakin ravintolisää.

Tarvitseeko niitä oikeasti? Auttavatko ne elämäntapamuutoksen tekemisessä?

Vastaukseni on ei. Minä uskon siihen, että elämäntapamuutosta tehtäessä ei ole välttämättä järkevää alkaa hullun lailla välttelemään esimerkiksi hiilareita tai rasvoja. Musta pikemminkin se ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, eikä se mitä vältellään. Usein esimerkiksi juuri hiilarin välttely johtaa vain umpikujaan.

Mikään yksittäinen ruoka harvemmin lihoittaa. Tietenkin jos sitä vedetään yli äyräiden se on asia erikseen. Esimerkiksi sokeri ei itsessään ole lihottava aine, vaan sen ylikuluttaminen aiheuttaa painon nousua.Keho tarvitsee sopivassa määrin kaikkea. Kun ruokavalion kokonaisuus on balanssissa, ei tarvitse harmitella herkun syöntiä silloin tällöin.

Jatkuva välttely ja kieltäytyminen luo vain stressiä ja äkäistä mieltä. Pahimmillaan se voi johtaa syömishäiriön kehittymiseen. Aikoinaan itse luin jostain naisten sporttilehdestä siitä kuinka hiilarit on myrkkyä ja aloin uskomaan siihen. Se vei mut todella pahasti mukanaan ja vaikeisiin syövereihin. Kenenkään suolisto ei voi toimia pelkällä rahkalla, protskulisillä ja hedelmillä… No siitä on selvitty ja olen läksyni oppinut. Siksi mielelläni jaan tätä sanomaa. Mikään yksittäinen juttu siellä ruokavaliossa ei paina niin paljon, kuin kokonaisuus!

Millainen olisi hyvä kokonaisuus ravitsemuksessa?

Pikaratkaisuja tähänkään ei ole. Jokaisen keho toimii yksilöllisesti, eikä kukaan osaa 100% varmasti ennustaa mikä on sinulle juuri sopivin ruokavalio. Voin kuitenkin kertoa sinulle varmasti toimivat pääpiirteet.

  1. Juo riittävästi, lähes jokaisen tulisi juoda 2-3 litraa vettä päivässä.

  2. Suosi ruokavaliossasi paljon kasvikunnan tuotteita. Vältä valmiskasviksia tai pahvilta maistuvaa jäävuorisalaattia! Vaihda ne mieluummin ravintorikkaisiin kasviksiin, esimerkiksi pinaattiin ja lehtikaaliin. Muista vaihdella kasvikunnan tuotteita monipuolisesti!

  3. Suosi hyviä proteiinien lähteitä, kuten vähärasvaista kanaa, syö usein kalaa ja vähennä punaisen lihan syöntiä. Käytä proteiinin lähteitä myös monipuolisesti vaihdellen.

  4. Vaihda tyhjät hiilarit ravintorikkaampiin ja kuitupitoisempiin. Hiilariakin kuuluu syödä riittävästi päivässä, joten älä turhaan pelkää sitä!

  5. Käy läpi rasvojen lähteet! Myytti siitä, että rasva lihottaa on ihan puppua! Ihmiskeho tarvitsee rasvaa moniin kehon toimintoihin ja sitä on saata sopiva määrä ruokavaliosta. Hyviä rasvanlähteitä on erimerkiksi kala, avokado, kanamuna ja oliiviöljy.

  6. Unohda einekset, E-koodeja sisältävät mössöt ja kaiken maailman hömpötykset! Syö tavallista kotiruokaa! ”Sitä mitä mummosi mummo ei tunnistaisi ruuaksi, ei ole oikeaa ruokaa” käy vanha sanonta.

  7. Tarkista saatko riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita! Jos et, hanki itsellesi kunnon vitamiinit Pirkan monivitamiini pakkausten sijaan! Mitä luonnollisemmista lähteistä vitamiinisi saat, sen todennäköisemmin kehosi saa ne kunnolla käyttöön!

  8. Mieti vielä onko kalorinsaantisi ja -kulutuksesi tasapainossa. Molemmat ääripäät eivät pitkällä tähtäimellä tue hyvinvointiasi!

Toivottavasti jälleen vinkeistäni oli sinulle apua!

Uskon, että löydät varmasti sinulle sopivan kokonaisuuden <3

Much Love

Sara

PS. Tahtoisitko henkilökohtaista apua ruokavaliosi suunnittelussa? Tahtoisitko lopettaa etsinnän sinulle sopivasta ruokavaliosta ja päästä jo nauttimaan tuloksista?

Jos sinäkin uskot laillani luonnolliseen ravitsemukseen, missä ei lasketa kaloreita tai syödä pussikeittoja, olen oikea ihminen auttamaan sinua! Ei stressiä tai monimutkaisia kaavoja, vaan simppeliä ravinto neuvontaa, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteesi! Klikkaa tästä ja lue lisää yksilövalmennuksestani!

bottom of page