top of page

Recent Posts

Archive

Tags

JUTTUSARJA: kuinka onnistua elämäntaparemontissa – Haasteena jojoilu

Oletko säkin jojoilija? Tammikuussa aina kaikki keinot otetaan käyttöön terveellisen elämän saavuttamiseksi, mutta helmikuussa alkaa mitta olla täynnä kasvissoppaa sekä bodypumppia ja palataan samoihin vanhoihin tapoihin. Koitetaan uudestaan seuraavana vuonna?

Eikö olekki kyllästyttävää yrittää vääntää kauhealla itsekurilla ja pettyä sen puutteeseen? Tahtoisitko oppia jotakin itsekuria parempaa? Keinoja millä selvitä muinakin vuoden kuukausina kuin tammikuussa?

LOPETA JOJOILU NYT!

Ota nämä vinkit haltuun ja tee pysyvä elämäntapamuutos!

Mistä jojoilu johtuu?

Jojoilu johtuu useimmiten vääränlaisesta ruokavaliosta, vääränlaisesta tai epäsäännöllisestä treenistä, kiireisestä elämäntyylistä, jatkuvasta stressistä tai jatkuvasta itsesyyttelystä. Nämä eivät tietenkään ole ainoita syitä painon jojoilulle, mutta nämä ovat jo yhdessä tosi kova kombo.

Usein muutosta tehtäessä tarmoa tekemiselle on jopa ”liikaa”, jolloin kehoa ajetaan vääjäämättä jonkin sortin ylikuormitus tai itsepuolustustilaan. Fyysisellä puolella tämä voi tarkoittaa mm. sitä, että syödään aivan liian vähän laihdutusta ajatellen, muttei muisteta liian vähäisen syömisen kalorinkulutukseen nähden polttavan vain lihasta. Toinen helposti yli rajan menevä asia on treeni. 6 kovaa jumppaa viikossa on aivan liikaa arkiliikkujalle! Pahin on näiden kahden yhdistelmä!

Henkisellä puolella liika tarmo saattaa mennä yli, jos esimerkiksi treeneihin lähdetään puolikuntoisena tai suklaapatukasta tulee jäätävät omantunnon tuskat. Henkinen jaksaminen astuu kuvioihin myös vahvasti silloin, kun fyysinen jaksaminen yksinkertaisesti loppuu ja mieli alkaa tehdä tepposiaan. Itsesyyttely tai jatkuva itsekuri johtavat helposti burnouttiin ja totaaliuupumiseen, sekä motivaation lannistumiseen.

Alkuinnostuksessa ei ole mitään vikaa, vaan se pitää osata kanavoida vain oikein!!

Jojoilu useimmiten johtuu myös tiedonpuutteesta, oikotietä onneen ei ole, eikä pikakikat kanna pitkälle.

Miten päästä eroon jojoilusta?

Jojoilijan kannattaa panostaa itselleen sopivan tasapainon löytämiseen, eli että treeniä on sopivasti ja siihen kuuluu sekä aerobista- ja lihaskuntoa harjoittavaa liikuntaa. Lisäksi ruokavalio tukee painon pudotusta ja hallintaa, eli sieltä löytyy tärkeät elementit mitä keho tarvitsee; hyviä hiilareita, rasvoja ja proteiineja. Lisäksi huolehdi riittävästä veden juonnista, on helppoa sekoittaa jano näläntunteeseen.

Jojoilijan kannattaa pitää mielessään myös aktiivinen palautuminen (täältä voit lukea lisää), jottei ylikuormitus iske. Yksi tärkeä asia on panostaa unenlaadun maksimointiin.

Jojoilijan kannattaa tähdätä pitkälle ulottuviin toimiviin ja etenkin säännöllisiin arkirytmeihin, rutiinit luovat jojoilijalle turvaa ja helpottavat erilaisten mielialanvaihtelujen tuomaa epäsäännöllisyyttä. Luodut terveelliset arkirytmit auttavat pitkällä tähtäimellä tuomaan onnistumisen kokemuksia ja saavutuksia. Niitä ovat esimerkiksi ruokarytmi, unirytmi ja treenien rytmittäminen. Kun pidät päättäväisesti kiinni rytmeistäsi, olet jo ulkona ”jojoilun” määritelmästä! Tällöin voit lopettaa turhan murehtimisen!

Jojoilijan täytyy myös löytää keinot itsensä motivoimiseen, harvalle toimii negatiivisen kautta meneminen, joten suosittelenkin mentaalivalmentajana positiivista vahvistamista. Suunnittele tarkasti tavoitteesi (apua siihen löydät täältä) ja pidä tavoite paperi jatkuvasti näettävissäsi. Kokeile myös kiitollisuuspäiväkirjan tekemistä tai osallistu ryhmiin jossa on samanhenkisiä ihmisiä kuin sinä. Mikään ei ole motivoivampaa, kuin täyttää lähipiiri samanhenkisillä ihmisillä! Lisäksi voit lukea erilaisia onnistumiseen liittyviä kirjoituksia ja niistä ammentaa itsellesi voimaa (mun kirjoittamana löytyy mm. kirja, johon pääset tutustumaan täältä)!

Jojoilijan on hyvä oppia myös armollisuus ja salliminen itseään kohtaan, sillä stressi muutosprojektista yleensä vain jarruttaa muutosten tapahtumista. Tietenkään liian ”hipiksi” ei voi heittäytyä, muutokset tapahtuvat vain oikein tehdyllä työllä, eikä sohvalla haaveilemalla.

Olen varma, että tulet onnistumaan!

Toivottavasti näistä vinkeistä on sulle apua!!

Much love

Sara

PS. jos kuitenkin koet tarvitsevasi apua elämäntaparemppasi kanssa, kuten mm. sen tasapainon löytämisessä, niin ota rohkeasti yhteyttä! Jo monta muutosprojektia on vuosien aikana viety onnistuneesti loppuun ja nyt vois hyvin olla sun vuoro!! Klikkaa ja lue lisää täältä!

bottom of page