top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Fyysisen kunnon pyhä kolmio

Jos kysyn sinulta ”miten määrittelet mitä on olla hyvässä kunnossa”, tulee vastauksia yhtä paljon erilaisia, kun on vastaajia. Jokaiselle hyvä fyysinen kunto tarkoittaa ulkoisesti ja sisäisesti aivan erilaisia asioita. Ja näin tämän kuuluukin olla. Ei kaikkien tarvitse näyttää bikini Fitness kisaajalta tai olla maratoonareita.

Kuitenkin ollakseen hyvässä fyysisessä kunnossa tarvitaan montaa asiaa. Ilman näitä kaikkia asioita altistat itsesi tapaturmille, turhille jumeille, puolieroille, ylikuomitukselle ja väsymykselle.

Mitä tarvitaan fyysiseen kuntoon?

Fyysisen kunnon pyhällä kolmiolla tarkoitan näiden kolmion asioiden vankkaa tasapainoa. Tukea ja liikkuvuutta on kehossa oltava aina enemmän, kuin voimaa tai kestävyyttä, muuten pohja romahtaa ja vammoja sattuu.

Tukilihakset pitävät meidät kasassa ja tukevat pinnallisten lihaksien toimintaa. Usein kuitenkin tukilihakset jäävät vähemmälle huomiolle mm. passiivistumisen takia, työn luonteen muuttumisen takia, tai vääränlaisen treenin johdosta, jolloin pinnalliset lihakset kuormittuvat liikaa, josta seuraa esim. niska-hartiavaivoja.

Liikkuvalla keholla arkisetkin asiat ovat helpompia ja esimerkiksi liukastuminen talvella ei välttämättä aiheuta suurempaa vahinkoa, kun keho on liikkuva, eikä jäykkä kuin rautakanki. Energiaakin jää enemmän, kun ei tarvitse omilla kireyksillä repiä kehoa vääriin asentoihin. Ilman kehon optimaalista liikkuvuutta jää monen harrastuksen kehitys polkemaan paikallaan.

Voima ja kestävyys ovat pyramidissa toisena, ne tulevat lajikohtaisen harjoittelun mukana tai erillisinä harjoitteina. Molemmat parantavat suoritusta, kuin suoritusta. Niitä tarvitaan, jotta suoritusta jaksetaan ylläpitää ja viedä loppuun asti.

Vasta pyramidin huipulla on lajikohtaiset taidot ja muut lajikohtaiset vaatimukset.

TÄMÄ PYRAMIDI PÄTEE JOKAISEEN LIIKKUJAAN! Olit sitten aktiiviurheilija, ammattiurheilija tai sunnuntaikävelijä, sinulla on oltava nämä pyramidin asiat kunnossa, tai pidemmällä tähtäimellä fyysinen kuntosi on vaakalaudalla!

Miten parantaa tukea ja liikkuvuutta?

Lyhyesti voisin tiivistää, että tukilihaksiston toimintaa tulisi harjoittaa päivittäin/viikoittain erilaisilla syviä lihaksia aktivoivilla harjoitteilla. Tämän ei kuulu olla raskasta hikijumppaa, vaan tämä on ”elvyttävää” urheilua.

Tärkeätä olisi lajista riippuen aktivoida mm. syviä selkälihaksia, syviä vatsalihaksia, pakaroita, olkapäitä jne.

Esimerkiksi täältä voisi löytyä sinulle apua keskivartalon tukilihaksien harjoittamisessa!

Liikkuvuutta parantamaan lähdetään lempeästi kehoa kuunnellen esimerkiksi dynaamisilla venytyksillä, joiden avulla avataan suurempia lihaskalvoketjuja, lihaksia ja liikeratoja. Nämä on helppo yhdistää esim. treeniä edeltävään lämmittelyyn tai sitten ottaa erillisenä harjoituksena.

Toinen loistava liikkuvuutta ja lihaksien kireyttä hoitava harjoitusmuoto on rullailu. Rullan avulla avaat mm. kuona-ainekertymiä, lihaskalvoja ja helpotat lihasten optimaalista toimintaa.

Miten harjoittaa voimaa ja kestävyyttä?

Riippuen lajistasi, voit kehittää voimaa ja kestävyyttä eri keinoin. Kuitenkin saliharrastus on toimiva ja tukeva laji oman lempilajisi rinnalle. Esimerkkisi, juoksu, kamppailu, ratsastus, uinti, jne. saavat huomattavaa uutta puhtia kuntosalilla käymisestä!

Miten harjoittaa taitoa?

Kun pyramidin pohja on kunnossa, mutta vesi kielellä tahdot kehittyä oman lajisi saloihin, suosittelen lämpimästi ohjattua harjoittelua valmentajan kanssa. Hän vie sinua huomattavasti pidemmälle, kuin pääsisit yksin! Ja sen ”oikean” tyypin löytyessä harrastaminen on paljon mukavampaa ja motivaatio pysyy huipussaan niistä huonoistakin päivistä huolimatta!

Haluaisitko oppia rakentamaan vankan pohjan oman kuntosi pyramidiksi? Tule mukaan positiivisella ilmapiirillä järjestettävään kuntosalin starttikurssiin, missä harjoittelemme niin tukilihasten, liikkuvuuden, kuin voiman ja kestävyydenkin tasapainoista harjoittamista!! Lue lisää täältä!

Much love

Sara

bottom of page