top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Konkreettisia keinoja elämäsi muuttamiseen

Olen muutamassa aikaisemmassa postauksessani käsitellyt paljon elämää, sen lyhyyttä ja asioiden muuttamista. Tietoisuus elämän lyhyydestä on vain yksi monista ajatuksista, jotka muuttavat suhtautumista elämään.

Kun toiset ovat pystyneet, pystyt sinäkin

Toinen oikein toimiva ajatus on se, että kun kerran hänkin on onnistunut, niin miksen minäkin voisi onnistua?

Älykkyysosamäärä, koulutodistus, vanhempien varakkuus tai geeniperimä eivät ratkaise onnistutko vaiko et. Vaan yksinkertaisesti hallitsetko omat ajatuksesi. Ajatteletko jatkuvasti negatiivisesti tai syyttelet muita? Haetko tekosyitä sille, että tässä on hyvä olla, eikä mitään tarvitse muuttaa? Vai kohdistatko ajatuksesi aivan toisin, jos hän onnistunut menestymään paremmin ammatissaan, elämässään, urheilusuorituksissaan, mitä vaaditaan että minäkin menestyisin? Jos hänestä on tullut mestari, miten minustakin voisi tulla?

Vertaa itseäsi itseesi

Pohjoismaalaisten ongelmana on se, että Pohjoismaat ovat maailman parhaita maita asua. Meillä on ruokaa, koti, turvaa ja varallisuutta. Ei sillä, etteikö pitäisi olla kiitollinen niistä, mutta ajatuksena se on kovin tyhjä ja hedelmöitymätön. On turha verrata itseään aina niihin, joilla aina menee huonommin. Kyllähän sekin muuttaa asennoitumista elämään, mutta useimmilla ne eivät johda tekoihin, päinvastoin.

On kuitenkin hyvin vaikeaa sanoa itselleen, että tänään pitää yrittää tavallista kovemmin, koska minulla menee niin paljon paremmin kuin monilla muilla. Ajatuksessa ei ole mitään kannustavaa, suomalaisille tuo on oikeastaan aika mahdoton ajatus.

Näiden sijaan pitäisi keskittyä omiin käsityksiimme itsestämme, omista tavoitteistamme ja haaveistamme. Tämä vertailu on usein huomattavasti motivoivampaa.

Tyytymätön ihminen näkee mielessään millaista hänellä voisi olla – juuri siksi hän on tyytymätön. Hän vertaa itseään itseensä ja omiin lähtökohtiinsa. Mitkä asiat estävät tai haittaavat muutoksia.

Voittaja taas uskaltaa vertailla itseään itseensä luontevammin. Se on pohja menestykselle. Hän uskaltaa vertailla omia suorituksiaan, analysoida niitä ja ajatella kuinka voisi kehittyä vielä paremmaksi.

Uusi näkökulma elämään, voivat olla asenteesi. Ole paras mahdollinen versio itsestäsi, tilanteesta riippumatta, silloin tiedät olevasi oikealla tiellä. Olitpa sitten sihteeri, huippujohtaja tai roskakuski, saat uskomattoman määrän mielihyvää, kun pyrit tekemään parhaasi. Vertaa itseäsi itseesi, mitä voisin tehdä ollakseni paras versio itsestäni?

Löydä omat arvosi ja tarpeesi

Toisinaan elämänasenne muuttuu aivan itsestään. Esimerkiksi mullistavat elämänkokemukset, koskettivat ne suoraan tai epäsuorasti, saavat elämän näkymään eri valossa. Arvojärjestys saattaa muuttua pysyvästi. Tämä on yksi syy siihen miksi on niin tärkeää joskus katsoa elämää uudella tavalla. Silloin oivaltaa, että tietyt asiat ovat tärkeämpiä kuin toiset. Näiden pohdintojen tarkoitus on selvittää mitkä arvot ja tarpeet ovat tärkeimpiä sinulle.

Mikä sinulle loppujen lopuksi on tärkeintä? Se kertoo sinulle mitkä ovat sinun arvosi.

Nämä ovat niitä perustekijöitä, joiden pitää olla kohdallaan, jotta elämäsi voi tuntua ehjältä ja sopusointuiselta. Arvot ovat käytöksen sosiaalisia vahvistajia, tällöin tietty käyttäytyminen toistuu.

Kun arvot on määritelty ja ehkäpä jopa kirjoitettu muistiin, ne antavat selvät suuntaviivat miten ihminen haluaa elää. Arvot pitävät meidät oikealla tiellä ja ne kertovat mitä pitäisi tehdä ja mitä ei.

Monet unelmat ja haaveet kaatuvat, jos ei ole miettinyt niitä arvojensa kannalta. Olisi erityisen tärkeää miettiä arvot ja unelmat toisilleen sopiviksi, sillä arvot ovat yleensä pysyvämpiä, kuin tavoitteet tai haaveet. Kun olet tietoinen omista arvoistasi on helpompi asettaa itselleen oikeanlaisia, sopivia tavoitteita.

Uusi näkökulma auttaa selvittämään arvot, mutta myös tarpeet. Tarpeet eroavat arvoista mm. siinä että ne ovat lyhempiaikaisia. Kaikilla meillä on sekä perustarpeita (ruoka, jano uni, jne.) sekä henkisiä tarpeita (rakkaus, turvallisuus, vaihtelu, halu merkitä jotakin, jne.) Kaikilla tärkeysjärjestys on hieman erilainen. Kun katsoo elämää tästä uudesta näkökulmasta, pyrkii poistamaan häiriötekijät ja saamaan selville mikä on oman hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää. Tiettyjen arvojen täytyy toteutua ja tarpeiden olla tyydytettynä. Tällöin elämäsi ydin piirtyy näkyviin.

Tee kunnolla

Meillä on vahva taipumus miettiä elämäämme vain tietyissä tilanteissa, kuten vuoden vaihtuessa tai hiljaisina kesäiltoina. Usein ongelmana on siinä, että mietimme elämäämme liian harvoin, meillä ei ole aikaa pohtia arvojamme ja toiveitamme niin perinpohjaisesti, että alkaisimme elää niiden mukaisesti. Silloin niillä ei ole niin paljon vaikutusta. Uusi näkökulma elämään auttaa vain, jos se käy mielessä kyllin usein. Silloin saavutetaan toinen hyöty, ajattelusta kehittyy tapa. Se opastaa tekemään useammin pieniä, oikeita valintoja arkipäivässä.

Itseään täytyy viikoittain muistuttaa siitä kuka on ja missä on – ennen kaikkea mihin on matkalla. Ja että on vain tämä yksi mahdollisuus toteuttaa haaveensa.

Mikä on sinulle paras tapa saada uusi näkökulma elämään, se sinun täytyy selvittää itse. Tärkeintä on ymmärtää tämän elämän tarkoitus, oppia käyttämään sitä ja ennen kaikkea – opetella käyttämään sitä säännöllisesti.

Kun aiot katsoa omaa elämääsi uudessa valossa ja tehdä sen kunnolla, sinun täytyy oivaltaa tämä: elämä on lahja, joka sinulle on annettu ja saat vain tämän yhden tilaisuuden tehdä siitä parhaan mahdollisen.

Kirjoituksen tukena on käytetty Erik Bertrand Larssen – Paras kirjaa.

Kiinnostuksesi herätessä voit lukea täältä lisää kuinka autan valmennuksellani asiakkaitani saavuttamaan heidän unelmiaan ja tavoitteitaan! En rakenna ihmeratkaisuja, mutta kanssani onnistut pidemmällä tähtäimellä varmasti!

Entäpä haluaisitko alottaa elämäntapamuutoksen tsemppaavassa ja positiivishenkisessä porukassa? Yhdessä opettelemme hyvinvoinnin pohjan salat ryhmävalmennuksessa, tule mukaan! Lisää voit lukea täältä!

Much Love

Sara

bottom of page