top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Kansantaudit eivät ole väistämättömiä, voit itse valita!

Lyhyesti tilastoja suomalaisten kansantautien yleisyydestä ja niiden kustannuksista yhteiskunnalle:

Vuonna 2012 sydäninfarkti- ja sepelvaltimotautikohtauksia oli kaikissa ikäluokissa yhteensä 21 769. Vuonna 2012 sepelvaltimotautiin kuoli yhteensä 11 591 henkilöä. Työikäisiä kuoli 1252 henkilöä.

Sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia, puhutaan miljoonista ja miljoonista lisää.

Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana ja yli puolella heistä se uusii. Joillakin se kroonistuu pysyväksi. Masennus lisää myös fyysisen sairastuvuuden riskiä. Osalta masennus vie työkyvyn. Arviolta n. 37 000 suomalaista on eläkkeellä masennuksen vuoksi.

Masennus tulee yhteiskunnalle kalliiksi, kokonaiskuluina puhutaan jopa kahdesta miljardista eurosta.

Suomessa on noin 350 000 diagnosoitua hoidossa olevaa diabeetikkoa: noin 50 000 tyypin 1 ja noin 300 000 tyypin 2 diabeetikkoa. Lisäksi arviolta 150 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta.

Tutkimusten mukaan diabeetikkojen sairaanhoidon kustannukset olivat vuonna 2007 yhteensä 1 304 miljoonaa euroa, josta 832,6 miljoonaa oli diabeteksen aiheuttamia lisäkustannuksia.

Iän ja perimän lisäksi syöpäriskiin vaikuttavat merkittävästi elintavat ja ympäristötekijät. Vuonna 2011 uusia syöpätapauksia todettiin 15 018 miehellä ja 14 750 naisella, eli maassamme todettiin yhteensä lähes 30 000 uutta syöpätapausta.

Yli puolet aikuisista on vähintään ylipainoisia (painoindeksi vähintään 25 kg/m2), ja joka viides voidaan luokitella lihavaksi (painoindeksi vähintään 30 kg/m2).

Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan 12–18-vuotiaiden ylipainoisuus on lähes kolminkertaistunut neljän viime vuosikymmenen aikana, myös lihavuuden vaikeusaste on kasvanut.

Lihavuudesta ja siihen liittyvistä sairauksista aiheutui yhteiskunnalle vuonna 2011 arviolta n. 330 milj. euron kokonaiskustannukset.

Itse järkytyin kun luin näintä lukuja. Suomalaiset, meidän omat naapurit, kaverit ja työtoverit voivat todella huonosti. Suomen valtiolla menee aivan järkyttävä määrä rahaa ihmisten sairauksiin ja hyvinvoinnin kustannuksiin. Puhutaan monista miljardeista euroista.

Näiden sairauksien ennaltaehkäisyyn jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan. Monta kansantautia voisi ehkäistä elintapamuutoksilla, esimerkiksi terveellisellä ruokavaliolla ja kohtuullisella liikunnalla.

Tottakai yhteiskunta yrittää auttaa monin keinoin ennaltaehkäisyssä, mutta välillä apu ei ole tarpeeksi hyvin saatavilla tai lääkäriä voi olla vaikeata lähestyä elämäntapamuutos ajatuksella.

Muutos lähtee kuitenkin itsestä. Vaikka kuinka neuvontaa ja apua olisi saatavilla, ei siitä ole hyötyä jos ei päätä ottaa itseään niskasta kiinni. Miten sinä haluat viettää tulevat vuotesi? Sairastaen ja popsien pillereitä, vai kenties energisenä ja terveenä? Terveet elämäntavat eivät vaadi ihmeitä tai kauheata kurinalaisuutta, kun ne on suunniteltu järkevästi ja tasapainoisesti. Pienillä muutoksilla saat paljon enemmän aikaiseksi kuin luuletkaan! Anna itsellesi ja läheisellesi lisää elinvuosia ja sisältöä elämään jo tänään, jätä einekset syömättä ja vaihda sohva kävelylenkkiin!

”…ja tosiaan ei jää tähän. Toivon että pystyn jatkamaa tota salia syksylläkin. Kiitos tästä tuesta. Mä voin niin paljon paremmin nyt.” –Suvi

”Jo puolessa vuodessa tulokset ovat itse- sekä muiden nähtävissä. Positiivista ja läsnäolevaa treenia joka kerta. Suosittelen niin ensikertalaisille kuin konkareillekin” – Emmi

Jos elämäntapamuutoksen aloittaminen tuntuu haastavalta yksin, ota rohkeasti yhteyttä, tarjoan kahvit ja voimme jutella sinun tavoitteesi sekä haasteesi kuntoon! Laitetaan sinunkin kuntoprojektisi aluilleen!

Innostuksen herätessä voit lukea valmennuksestani lisää täältä!

bottom of page