top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Iskikö flunssa? Flunssan tehokas hoito

Kunnon flunssaaalto roihuaa taas tehokkaasti työpaikoilla, kouluissa, ja päiväkodeissa. Mikään ei varmaa ole rasittavampaa kuin joutua lenssun uhriksi saatikka jatkuvaan flunssakierteeseen.

Normaalisti terveen ja hyvinvoivan aikuisen immuunipuolustus estää flunssan tulon tai hoitelee sen muutamissa päivissä. Kuitenkin immuunipuolustuksen ollessa matalalla taudit hyökkäävät kroppaan. Flunssan iskiessä on tärkeätä hoitaa oireita ja tautia, fiksusti ja tehokkaasti. Aina kuitenkaan lääkekuuri ei ole tähän paras ratkaisu.

Syitä immuunipuolustuksen laskemisesta ja flunssan ennaltaehkäisystä voit lukea täältä!

Flunssan hoito

Mitä sitten tehdä kun se flunssa kuitenkin iskee?

Vaikka kuinka ennaltaehkäisisi flunssan pääsyä kehoon, saattaa tulla tilanne, jolloin tartuntaa on mahdotonta välttää.

Tällöin ryhdytään sotatoimiin flunssaa vastaan, eli annetaan keholle asianmukaisia ”ammuksia” eli ravintoa ja aikaa korjaustoimenpiteisiin eli lepoa.

Seuraavat vinkit ovat itse kokemiani apuja flunssan hoitoon eli niitä ei voi pitää yleispätevinä ja joku saattaa olla erimieltä. Kuitenkin kokeilemalla huomaat, mikä ratkaisu on oman hyvinvointisi kannalta paras.

Itse vastustan turhia lääkkeitä ja varsinkin tyhjänpäiväisiä antibiottikuuria. Oma suolistoni on pilattu niillä ollessani pieni, jatkuvat kierteet mm. poskiontelontulehdusta, keuhkoputkentulehdusta, angiinaa jne. En sano etteikö lääkkeet olisi tärkeitä ja auttaisivat silloin kuin niitä todella tarvitaan.

Nykyään niitä kuitenkin tungetaan potilaalle jo ties mihin vaivaan. Pikku flunssassa oltu 2 päivää ja lääkäri määrää antibiootit?! Herranjestas sentään… Silloin tuhotaan tuon potilaan suoliston hyvät baktreetit PELKÄN FLUNSSAN TAKIA! Potilas ehkä paranee nopeammin, mutta erittäin todennäköisesti sairastuu uuteen flunssaan hyvinkin pian.

Suoliston palautumisessa normaaliin tilaan menee vuosia, mitä pahemmin vaurioitunut, sitä kauemmin. Uuden flunssan iskiessä ehkäpä jo muutaman viikon päästä, potilas saa lääkäriltä taas uudet eri antibiootit ja suolisto vielä pahemmin paskana. Ja tämä jatkuu…

Terveestäkin ihmisestä, hyvillä elintavoilla tulee hyvin haavoittuvainen ilman suoliston omia bakteereja. Lisäksi keskustelut käyvät kuumana, kun antibiootit alkavat menettää tehoaan, kun virukset ja bakteerit uudistuvat jatkuvasti, eikä lääkkeet vaikuta enää niihin.

Kannatan itse flunssan hoidossa luontaislääkintää, varsinkin jos kuumetta on vain maltillisesti. Tässä pääpointit

  • Syö säännöllisesti ja mielellään runsaasti, vaikka se kurkkukivun aikana saattaa tehdä inhottavaa. Ilman ravintoaineita keho ei pysty puolustamaan sinua.

  • Tyhjät kalorit veks eli syö ravintorikkaita ruokia, marjoja, superfoodeja, pähkinöitä, kasvikunnan tuotteita, hyvää proteiinia, kuten kalaa ja hiilihydraattia, kuten kvinnoa.

  • Maito ja vehnä/viljat pois. Ne jummittavat lähes joka toisen suoliston ja tätä sinä et halua! Suoliston on toimittava optimaalisesti, jotta ne hyvät ravintoaineet IMEYTYISIVÄT sinne.

  • Lisää vitamiinien saantia, mm. c, sinkki ja b ryhmän vitamiinit olisi hyvä nostaa kattoon, jopa vähän yli normaalin saantisuosituksen.

  • Juo runsaasti vettä, ainakin 2-3 litraa. Jos kurkku on kipeänä sen voi hyvin juoda keitettynä pitkin päivää.

  • Jos olo sallii tee kevyttä liikuntaa, kuten lyhyt kävelylenkki tai palauttavia harjoitteita kotona. Pelkästään sängynpohjalla makoilu hidastaa aineenvaihduntaasi ja tällöin kehon prosessi saada pöpöt pois hidastuu.

  • Sauno tai höyryhengittele, jotta lima lähtisi liikkeelle ja bakteerit tulisivat pois.

  • Tee mukavia asioita tai muuta jolla saisit hyvänolonhormonit ylös. Esimerkiksi juttelu ystävän kanssa vaikka puhelimessa tai jonkun hyvän ruuan syöminen toimivat.

  • Muista myös levätä ja nukkua! Liika rehkiminen on keholle flunssan aikana haitallista. Syke ei saisi nousta yli 70% maksimisykkeestä. Nuku pitkät yöunet ja mielellään vielä päikkärit.

Flunssaa ja monia sairauksia, sekä vaivoja voi ennaltaehkäistä omilla elintavoilla. Tuntuuko niiden olevan hakusessa? Anna minun auttaa sinua rakentamaan tasapainoinen ruokavalio, joka puskuroi sinulle enemmän energisyyttä päiviin ja pitää taudit loitolla! Autan myös mielelläni löytämään sinulle sopivan määrän ja tavan liikkua! Katso lisää valmennuksestani täältä!

Much Love

Sara <3

bottom of page