top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Eroon jatkuvasta flunssasta? Ennaltaehkäisy

Kunnon flunssaaalto roihuaa taas tehokkaasti työpaikoilla, kouluissa, ja päiväkodeissa. Mikään ei varmaa ole rasittavampaa kuin joutua lenssun uhriksi saatikka jatkuvaan flunssakierteeseen.

Normaalisti terveen ja hyvinvoivan aikuisen immuunipuolustus estää flunssan tulon tai hoitelee sen muutamissa päivissä. Kuitenkin immuunipuolustuksen ollessa matalalla taudit hyökkäävät kroppaan.

Flunssan iskiessä on tärkeätä hoitaa oireita ja tautia, fiksusti ja tehokkaasti. Aina kuitenkaan lääkekuuri ei ole tähän paras ratkaisu.

Syitä immuunipuolustuksen heikkoudelle voivat olla esimerkiksi

 • Kova stressi

 • Kiire, hektisyys ja paineet

 • Muusta syystä negatiivinen hormonitasapaino

 • Vähäinen urheilu

 • Epätasapainoinen ruokavalio ja vähäinen ravintoaineiden sekä vitamiinien saanti

 • Vääränlainen pukeutuminen (viittaan tällä säähän, esim. sateella lenkkarit jotka vuotaa tai pakkasella kevyt takki joka ei pidä pakkasta)

 • Ylirasitustila eli liika urheilu lepoon ja palautumiseen nähden

Flunssan ennaltaehkäisy

Flunssaa voit ennaltaehkäistä katsomalla perusarkesi kuntoon. Miettimällä arjesta johtuvat syyt immuunipuolustuksen heikkoudelle, voit ehkäistä flunssan.

 • Syötkö liian harvoin ja ravintoköyhiä ruokia? Juotko tarpeeksi nestettä? Keho tarvitsee lähes jokaiseen toimintoonsa nestettä, joten liian kuiva keho haittaa optimaalista toimintaa. Ilman ”polttoainetta” keho käy koko ajan tyhjällä, eikä immuunipuolustuksen ylläpitämiseen ole tarpeeksi voimavaroja.

 • Urheiletko säännöllisesti? Teethän myös palauttavia harjoituksia ja pidät tarvittavan määrän lepopäiviä kehollesi? Onhan treeniohjelmasi muuten suunniteltu tasapainoiseksi kokonaisuudeksi aerobista ja lihaskuntoa? Ilman kehon sopusuhtaista rasittamista aineenvaihdunta on hidas ja immuunipuolustus alhaalla, jolloin taudit iskevät helpommin. Toisaalta jos harjoittelet liikaa saattaa vaarana olla ylikunto, jolloin hormonitasapaino on negatiivinen ja immuunipuolustus laskee.

 • Miten paljon joudut kestämään esimerkiksi työpaineita ja stressiä? Voisiko niitä vähentää jollakin keinolla? Välillä itsestä riippumattomista syistä syntyy stressiä ja tällöin vähentäminen on ”mahdotonta”. Tällöin kannattaisi ryhtyä stressiä lieventäviin toimenpiteisiin, kuten rentoutusharjoitusten sisällyttäminen arkipäiviin, kevyt liikunta ja kehonhuoltoa runsaasti. Myös ruokavaliota olisi hyvä katso kuntoon, sillä kehon inflaatio tulisi hoitaa mahdollisimman pian pois.

 • Säänmukainen pukeutuminen, eli pipot päähän ja toppahousut jalkaan, kun pakkaset paukkuvat!

Omat elintavat vaikuttavat suuresti jaksamiseemme ja immuunipuolustuksemme kuntoon, tarvittava määrä liikuntaa, sekä tasapainoinoinen ruokavalio voi olla haastavaa löytää yksin. Anna minun auttaa, lue valmennuksestani lisää täältä!

Much Love

Sara

bottom of page