top of page

Recent Posts

Archive

Tags

Ota masennus ja väsymys tosissasi, ensioireet ja vinkit sen hoitoon!

Masentaako? Väsyttääkö?

Juoksevatko päivät ohitsesi ja tuntuu, että asioita on hankalaa saada aikaiseksi?

Kaikilla meillä on joskus huonoja päiviä, jopa huonoja viikkoja ja vuosia. On perheriitaa, parisuhdekriisiä, ystävyksien sukset menevät ristiin ja vaikka mitä.

Kaamos ja pimeys väsyttävät ja laskevat mielialaa.

Lisäksi kiireinen elämäntyyli puskee meitä jatkuvasti äärirajoille ja usein lopputuloksena on sairaus, masennus tai loppuun palaminen eli burnout.

Ensi oireita näille voi olla esimerkiksi nämä:

 • Jatkuva väsymys

 • Mielialan lasku

 • Omiin oloihinsa vetäytyminen

 • Voimattomuus, vaikka haluaisi tehdä asioita

 • Päänsärky/migreeni

 • Kuukautisten epäsäännöllisyys

 • Oudot lihaskivut

 • Tukkoisuus tai kurkkukipu

 • Ärtyneisyys

 • Hermostuneisuus

 • Univaikeudet ja painajaiset

Jos huomaat näitä oireita, olisi stoppi laitettava heti. Mieti syy näille oireille ja mitä niille voisit tehdä.

Jos teet töitä liikaa ja tunnet loppuun palamista, kerro siitä rehellisesti pomollesi tai työterveyslääkärillesi ja ota vaikka muutama päivä tai viikko sairauslomaa. Tiedän, ettei se ole aina mahdollista ja omatunto saattaa kolkuttaa jos jää ”tällaisen asian” takia sairauslomalle. Mutta voin taata, että se kannattaa. Kun lepäät hetken, keräät akut täyteen, olet paljon tuottavampi työntekijä ja ehkäiset totaali loppuun palamisen tai pitkäaikaisen sairauden. Joten molemmat osapuolethan voittavat.

Jos syynä on taas esimerkiksi perhe tai parisuhde, kannattaa niitä varten ottaa kunnolla aikaa ja aloittaa ongelmien selvittäminen. Jatkuvassa riitatilassa eläminen on kaikille osapuolille todella raskasta. Oli lopputulema mikä tahansa, kannattaa asiat selvittää, niin ne eivät kaivele mieltäsi.

Olipa oikeastaan mikä tahansa syysi huonoon oloon, masennukseen, väsymykseen, burnoutiin tms. kokeile näitä vinkkejä!

 • Ulkoile! Käy päivässä edes 20–30 min kävelyllä ulkona. Raikas ilma virkistää aivojasi ja liikunta vapauttaa aivoillesi mielihyvähormoneja, joka taas nostaa mielialaasi. Voi tuntua haastavalta nousta sohvanpohjalta, mutta oma päätöksesi elämän parantamisesta auttaa puskemaan sinut ulos liikkumaan. Se on kuitenkin hyvin lyhyt aika päivästäsi! Jos vain jaksat pidennä aikaa esim. 60 minuuttiin!

 • Juo enemmän vettä! Vesi pitää kehon ja mielen virkeämpänä. Juo ainakin 3 litraa vettä päivän aikana.

 • Hengitä oikein! Jatkuva happivaje kehossa väsyttää ja laskee mielialaa. Tee tämä lyhyt hengitysharjoitus: hengitä nenänkautta sisään niin syvään kuin mahdollista. Tarkkaile, että hengittäessäsi ala-vatsa pullistuu, eikä hartiat nouse, tällöin saat enemmän hapekasta ilmaa keuhkoihisi. Puhalla ilma ulos suun kautta. Toista tämä muutamia kertoja.

 • Syö enemmän kasvikunnan tuotteita! Vitamiinien puutos aiheuttaa väsymystä ja huonovointisuutta. Syömällä monipuolisesti vihanneksia, salaattia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä varmistat vitamiinien saannin. Myös raudan puutos voi aiheuttaa väsymystä.

 • Hoida kehoasi! Myös monet lihasten jännitystilat, esim. niska-hartiaseudun vaivat aiheuttavat kiputiloja, voimattomuutta tai päänsärkyä. Niitä voit hoitaa esim. rullailemalla, venyttelemällä tai käymällä hieronnassa. Lisää niistä voit lukea täältä!

Näillä pienillä vinkeillä ja nopealla puuttumisella, voit ennaltaehkäistä monia asioita, joten tämä kannattaa ottaa tosissaan! Jatkuva väsymys, masennus ja burnout eivät ole leikin asia, vaan ne saattavat hallita elämääsi, jos katsot ensioireet läpi sormiesi!

Oman hyvinvointisi vaikuttaa kaikkeen mitä teet! Ota askel parempaa hyvinvointiasi täältä!

Toivottavasti näistä oli sinulle apua! Aurinkoa ja iloa päivääsi!

Much Love

Sara <3

bottom of page